8 tips när du ska inreda ditt vardagsrum

8 tips när du ska inreda ditt vardagsrum

Mar 20, 2023Gustav Trolle

Våra 8 tips på hur du inreder snyggt

Ska du inreda ett helt nytt vardagsrum eller längtar du efter att uppdatera rummet med nya detaljer? Här listar vi 8 tips på vad man ska tänka på när man inreder ett av hemmets viktigaste rum.

  • Undvik känslan av showroom

För att undvika en för tillrättalagd känsla i vardagsrummet är ett bra tips att blanda möbler och inredningsdetaljer från olika tidsepoker – men även att blanda olika stilar med varandra. 

  • Välj soffa med omsorg

Vardagsrummets hjärta är soffan, där många av oss ägnar mycket tid framför tv:n, med en bok och en kopp te eller tillsammans med vänner. Av den anledningen kan det vara värt att lägga lite extra tid på att välja den som känns rätt i rummet. Fundera över var den ska placeras, hur stor den kan vara och vilken modell som passar dina förutsättningar bäst. 

  • Missa inte helheten 

Passar färgen på soffan den kulör du tänkt ha på väggen? Och kommer soffbordet passa ihop med soffan Detaljerna är viktiga men glöm inte att också lyfta blicken för att få en bild av hur helheten i rummet kommer att bli. 

  • Måla in dörrar eller hyllor och bokhyllor 

Ett bra knep för att skapa en enhetlig känsla i vardagsrummet är att måla in dörrarna i samma färg som väggarna eller att göra samma sak med bok- eller vägghyllor. Har du hyllor på olika ställen i vardagsrummet kan man låta några av dem behålla sin naturliga kulör för att det inte ska bli alltför enformigt.

  • Skapa blickfång i rummet

Det kan vara en stor tavla, en tavelvägg, en bokhylla som tar för sig eller en färgstark matta. Vad du än väljer så handlar det om att skapa ett blickfång i rummet som i sin tur ger rummet karaktär och höjer stilfaktorn. 

  • Glöm inte textilierna

En stor härlig matta under soffbordet, sköna kuddar i soffan, en pläd i fåtöljen och gardiner i rätt längd gör stor skillnad i vardagsrummet. Det mjukar upp och gör att hela rummet känns mer ombonat och inbjudande. 

  • Tänk på balansen

Undvik jättemånga stora möbler – eller många små möbler. Ledordet är balans: Har du en stor soffa och soffbord kan det till exempel vara bra att balansera upp det med ett mindre sidobord, en sittpuff eller en mindre fåtölj. 

  • Tänk på kontrasterna

Ge vardagsrummet mer liv genom att sträva efter kontraster – mjukt mot hårt, mörkt mot ljust och matta ytor mot glansiga. Att inreda med kontraster gör att rummet både blir mer intressant och dynamiskt. Mer inspiration